Primeur…. Sallandse Kasperges

Ruim een jaar geleden zijn we begonnen met de voorbereidingen voor de aanplant van onze eerste kas- asperges. Afgelopen zomer hebben de planten zich goed kunnen ontwikkelen, en wat er voor zorgt dat we dit jaar de eerste asperges kunnen steken. Net als de buitenteelt asperges worden de aspergebedden afgedekt met een zwart/wit folie, dit voor de vochthuishouding, temperatuur en het behoud van witte koppen. Het grote verschil is doordat de plant veel minder last heeft van verschillende weersinvloeden, het aantal planten op de vierkante meter veel hoger ligt. Waarbij de buitenteelt normaal gesproken ongeveer 3 planten per m2 heeft, kunnen er in de kasteelt ongeveer 7 planten per m2 gezet worden.

Net als de reguliere buitenteelt duurt het circa 3 jaar voordat de plant geheel volwassen en productie rijp is. Het aankomende jaar kunnen we nog maar beperkt oogsten.

Doormiddel van een vloerverwarmingssysteem onder de koppen van de planten kunnen we de bodem verwarmen tot ongeveer 16 graden, de ideale temperatuur voor de groei van de asperges. Ook tijdens de winterdag is het bij de minste zonnestralen al aangenaam warm in de kas, zodat de energiebehoefte minimaal is. Door deze voorsprong kunnen we ook bij een vroege Pasen al genieten van de lekkerste asperges als aankondiging van de Lente!