Experiment in de kas geslaagd!

Door Ties van der Heide RTV Oost

Het geduld van liefhebbers van het ‘witte goud’ wordt flink op de proef gesteld: door het frisse voorjaar lijkt de start van het aspergeseizoen uitgesteld te worden. Maar er gloort hoop: een aspergeteler uit Raalte begon vorig jaar als experiment met het kweken van asperges in een kas. En die proef lijkt geslaagd.

“De opkomst van de asperges is goed, de smaak is uitstekend, de kwaliteit is prima”, vertelt kweker Jeroen de Weerd. “Dus wat ons betreft is het experiment tot dusver geslaagd.”

 

Tientallen kilo’s per dag

Op de akkers van De Weerd is er nog geen asperge die zijn kop boven de grond uit durft te steken, maar in de kas worden nu al vele tientallen kilo’s per dag geteeld.

“De asperge groeit hier beter, omdat de temperatuur hoger is”, legt De Weerd uit. “Het is een warmteminnende plant. Zodra de temperatuur in de bodem boven de 14 graden komt, beginnen de stengels te groeien.”

Voorsprong

“Buiten is het nog maar 8 graden, dus daar moet het nog op gang komen. Hier binnen is het een graad of twintig, dus die voorsprong hebben we.”

Hoewel het experiment in de kas geslaagd is, betekent dat niet dat de asperges nu al in overvloed verkrijgbaar zijn. “We moeten iedereen wel zeggen dat ze niet meteen de hele familie uit moeten nodigen om asperges te komen eten. Maar mondjesmaat beginnen gaat prima”, vertelt de teler.

Het hele jaar door?

En nu de ‘kas-asperge’ van prima kwaliteit blijkt, rijst natuurlijk ook de vraag of De Weerd binnenkort het hele jaar door asperges gaat verkopen.

“Nee, nee, absoluut niet. Het is een seizoensproduct, we trekken de start van het seizoen iets verder naar het voorjaar, maar we gaan niet het hele jaar door asperges telen.”

Voor het filmpje dat gemaakt is klik deze link aan: https://youtu.be/hTVPq9jGGUI