Asperges met biefstuk en bearnaisesaus

27b0ab4a221d42f163811e25537f4f60Ingredienten: ( 4 pers. )

1 1/2 kg  Asperges
4 biestukken
1 kg aardappelen
200 gr. boter
75ml witte wijnazijn
1/2 fijngesnipperd sjalotje


1 eetl. fijn gehakte verse dragon
2 eierdooiers
Bereidingswijze:

Kook de aardappelen. Schil de asperges en kook deze volgens het basisrecept. Bestrooi de biestukken met vers gemalen peper en zout.

Verhit 50gr. roomboter in een koekenpan en bak de biefstukken in 2 minuten per kant goudbruin en vanbinnen rosé. Laat deze verpakt in aluminiumfolie 10 minuten rusten.Giet de asperges af en laat deze goed uitlekken. Vang het kookvocht op. Giet de aardappelen af en stamp ze met 25gr boter en voldoende kookvocht van de asperges tot een smeuige puree. Hou de asperges en puree warm.

Breng voor de bearnaisesaus in een steelpan de wijnazijn met de sjalot en 1/2 eetl.dragon aan de kook. Draai het vuur laag en laat de azijn tot zo’n 2 eetl. inkoken. Zeef de azijn boven een hittebestendige kom en laat de azijn 10 minuten afkoelen. Zet de kom op een pan kokend water (au bain-marie),maar zorg dat de kom het water niet raakt. Voeg de eidooiers toe en klopt tot een dik, lichtgeel mengsel. Voeg vlok voor vlok de resterende 125gram roomboter toe en klop tot een dikke gladde saus. Breng de bearnaisesaus op smaak met de laatste 1/2 eetl. dragon, versgemalen zout en peper.

Verdeel de asperges met de biefstukken over 4 borden. Schep een beetje bearnaisesaus over de asperges. Serveer de rest van deze saus en de aardappelpuree apart er bij.

Tip: vlees is te vervangen door vis, serveer er eventueel een gefruit champignonnetje bij.
Smakelijk eten!